4 години от аварията в АЕЦ „Фукушима“ вече е ясно, че атомната енергия не е чиста и безопасна

fukushima

Днес се навършват 4 години от ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима Дайичи”. Четири години след мощното цунами, което срина електроцентралата, битката с призрака на радиацията продължава.

Компанията TEPCO, оператор на атомната централа „Фукушима Даичи”, е използвала десетки хиляди работници през изминалите 4 години в опит да установи някакъв контрол над мястото на бедствието, да намали риска от по-нататъшни инциденти и да понижи изпускането на радиация в околната среда, включително в Тихия океан, отчитат еколозите от Грийнпийс. „Въпреки огромните усилия на тези работници радиацията продължава да се разпространява и заплахата от последващи аварии все още е висока. Мащабът на ядрената катастрофа е такъв, че работата ще продължи още десетилетия.

Един от основните проблеми е радиоактивната вода – всеки ден върху разтопеното ядрено гориво се изливат 300 т вода за охлаждане, за да се избегнат ядрени реакции. След използване тази вода се съхранява в огромни контейнери – за да може да бъде изчистена от радиоактивни елементи. Въпреки мерките от TEPCO признават, че радиоактивни води продължават да се изливат в океана.

От друга страна огромен проблем са подпочвените води, които преминават през територията на разрушената електроцентрала и биват замърсени, преди да се влеят в океана. Все още се търсят подходящи и ефикасни решения за ограничаване на достъпа на тези води до района на централата.

Цената на ядрената катастрофа засега се оценява на 257 милиарда долара от японска правителствена комисия. Но в тази цена не е включена загубата на поминъка на местните хора – фермери, рибари. Някои източници изчисляват, че само цената за изкупуване на замърсените земи ще бъде около 52 милиарда долара.

Към 120 000 души не могат да се завърнат по родните си места. Проучване показва, че 37,5 % от евакуираните са се отказали да се върнат към предишния си живот, а още толкова са „несигурни” относно това, какво ще правят за в бъдеще.

Фукушима е още един пример, че няма такова нещо като ядрена безопасност. В момента на катастрофата аварийните плановете на хартия не сработват. Преди да се работи за нови реактори в България – трябва да си отговорим на въпроса можем ли да се справим с една ядрена авария, можем ли да платим тежката й екологична и социална цена” – коментира Тодор Тодоров от Екологично сдружение „За Земята”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*