Родителите могат да научат децата си на любов към природата

 people-84641_640

Родителите могат да научат децата си на любов към природата и могат да бъдат ролеви модел, извеждайки децата на открито често, показвайки красотите и чудесата на околната среда. Вместо това много родители създават у децата страх от природата. Те внушават, че тя е страшна, носи бедствия, крие хиляди рискове.

Получава се омагьосан кръг: децата, които биват възпитавани в страх към откритата природа на свой ред израстват като родители, които насаждат подобен страх у двоите деца. Иронията е в това, че е много по-вредно за здравето на детето да стои предимно на затворено, отколкото да рискува да се срещне „очи в очи“ с диво животно или с екстремни метеорологични условия. Родителите трябва да преодолеят страха от това, че пребиваването сред природата крие известни несгоди като връхлитането на буря или спането върху твърдата земя.

Навярно това звучи „близко до акъла“ за мнозина от нас, които са израснали в непрекъснато общуване с откритата природа, далеч от технологиите – играейки на криеница в храстите, катерейки се по дърветата, палейки лагерен огън вечер, ловейки риба, разпознавайки пеперудите и спейки в дървесни къщички. Именно тези толкова обикновени и приятни за всяко дете аспекти на общуването с природата биват ограничавани от мнозина родители днес.

beach-629935_640

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*