Откриха най-добрия филтър за вода

Учени от университета в Южна Флорида са установили кой е най-добрият в света филтър за вода. Това е кактусът Опунция, който цъфти с прекрасни ярки червени, оранжеви или жълти цветове и чиито бодли бодат най-болезнено измежду всички кактуси. Американците го наричат още „бодлива круша“, а у нас на шега го наричат „свекървин език“.

Въпросният кактус, растящ на воля из пустините, е най-ефективен в премахването на всякакви възможни седименти и бактерии от водата. А най-хубавото е, че го има навсякъде по света.

Всъщност учените от Флорида изобщо не са първите, които установяват благотворното свойство на кактуса. Още през 19 век мексиканските общности са използвали Опунцията като филтър за вода. Дебелата месеста част на кактуса, подобна на гума, е отговорна за пречистването. Учените установили филтриращите му свойства, след като взели парчета от месестата част на кактуса и ги поставили във вода, която е замърсена със седименти и бактерии.

Парчетата от кактус направили така, че седиментите и бактериите да слепнат в едри частици и да паднат на дъното, утаявайки се, като по този начин кактусовите парчета прочистили 98% от водата. Следваща стъпка в експеримента ще е изпробването на Опунцията в естествени условия.

Това, което учените са установили по отношение бодливото растение, е нещо, което в развиващите се страни е въпрос на ежедневна практика. Хората, които използват кактуса, за да филтрират водата си, сваряват парчета от растението, за да вземат само сърцевината, и я поставят във водата да пречиства. Въпросът, който сега човърка мъдрите университетски глави, е могат ли наистина хората да са сигурни, че по този начин водата наистина ще е изчистена от бактерии и ако да, то какво може да се направи за по-масовото разпространение на кактуса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*