Запознайте се с ELF: соларно-електрическа хибридна триколка с педали (видео)

elf

Описван като „най-ефикасното превозно средство на планетата“, ELF е хибридна триколка, задвижвана с педали и соларна енергия, ръчно изработен в САЩ от Organic Transit. Возилото се предлага в модификации с едно, две и три места. Според сайта му, движението е възможно с еквивалента на 0,13 литра гориво за 100 км. От правна гледна точка това се счита за велосипед, така че може да се използва по велосипедни алеи, паркове и тротоари и не се нуждае от съответни регистрация или застраховка като превозните средства с гориво.

elf-organic-transit

Електродвигателят се захранва със слънчева енергия и не задвижва превозното средство, а по-скоро „подпомага“ неговия водач при въртенето на педалите, усилвайки мощността, когато човек има нужда. ELF може да се движи със скорост до 40 км/ч. Двигателят е с достатъчно ниска предавка, за да може да се справя с изкачването на хълмове с лекота.

Батерията позволява пробег от от 25 километра без въртене на педалите, а зареждането й отнема около 2-3 часа чрез включване в стандартен електрически контакт. Зареждането чрез слънчевия панел отнема различно време в зависимост от наличието на слънчева светлина. При пряка слънчева светлина батерията може напълно да се презареди за около 8 часа.

Стандартният ELF може да се справи с полезен товар от 160 кг., включително и водача. Самата триколка тежи 73-83 килограма в зависимост от аксесоарите.

1 коментар

  1. „При пряка слънчева светлина батерията може напълно да се презареди за около 8 часа.“ хахаха, Слънцето да поспре така за 8 часа на едно място.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*