Учени подсилват бетон с… пластмасови отпадъци

398984.3_1024

Изследователи от университета Джеймс Кук в Австралия са създали вид бетон, който е подсилен не със стомана, а с… пластмасови отпадъци! Техниката, която се демонстрира за първи път в Австралия, до голяма степен може да намали въздействието на бетона върху околната среда.

Бетонът е подсилен от рециклиран пластмасови материал, известен като полипропилен. Тестовете за здравина и дълготрайност показват, че крайният продукт може да се използва за изграждане на тротоари и сглобяеми елементи като отводнителни шахти и бетонни траверси.

Изследователите в момента работят заедно с местни производители на бетон, за да установят как бихамогли да приложат своите констатациите в по-широк мащаб. Освен това учените са се заели да направят бетона по-устойчив и по други начини, подменяйки например естествения пясък със 100% прах от трошачки, който е вторичен продукт от каменните кариери, както и подменяйки цимента с до 30% минни отпадъци.

Бетонът е вторият най-използван материал на Земята след водата. Произовдството на цимент, една от основните съставки на бетона, е отговорно за 5% от годишното производство CO2 в света.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*