CO2 емисиите спрели да се увеличават след почти 40 години постоянен растеж

 co2-pixabay

Глобалните емисии на въглероден диоксид в енергийния сектор са в застой през 2014 г. С това се прекратява тенденцията на постоянно стабилно покачване през последните четири десетилетия. Това обяви Международната агенция по енергетика.

CO2 емисиите са останали неувеличени през 2014 г. – 32,3 милиарда тона, колкото са били и през 2013 г., според МАЕ.

Това е едновременно изненада и значителна новина“, заяви главният икономист на МАЕ Фатих Бирол в изявление. „Това ни дава по-голяма надежда, че човечеството ще бъде в състояние да се справи с изменението на климата, най-важната заплаха пред нас днес.“

МАЕ, чието седалище е в Париж, обяснява застоя с с по-екологичните модели на потребление на енергия в Китай, САЩ и в развитите страни. „В Китай през 2014 видяхме голямо производство на електрическа енергия от възобновяеми източници като водна енергия, вятърна и слънчева енергия – и по-малко изгаряне на въглища“, каза той.

Според Бирол, данните дават „така необходимия тласък“ за преговорите за глобално споразумение за климата в Париж през декември: „За първи път емисиите на парникови газове се изменят независимо от икономическия растеж“. През 2014 г. глобалната икономика е отбелязала 3% ръст.

Тези цифри показват, че зеленият растеж е постижим за цял свят“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*