Данъците от цигари трябва да се използват за почистване на фасовете

Част от данъците върху тютюневите изделия трябва да се използват, за да се помогне на местните власти да заплащат почистването на отпадъците, свързани с цигари. За това настояват група британци, обединени в „Комисия по общностите и местните власти“. Те публикуваха предложението си в специален доклад.

cigarette-butts-167850_640

Комитетът счита, че нивата на отпадъците в Англия не са отбелязали никакво подобрение подобрили през последните 12 години, продължавайки да натискат данъкоплатеца с годишната сметка, която в страната е равна на около 850 милиона лири – разходи за почистване. Дъвките и цифгарените фасове са най-мръсните боклуци. Затова компаниите-производители на тютюневи изделия и фирмите за дъвки „трябва да поемат своя дял“ от тежестта и да се включат в почистването на отпадъците, генерирани от техните продукти.

Една от идеите на комитета е цигарените компании да предоставят безплатно, на мястото на продажбата, преносими пепелници за унищожаване на цигарените фасове. Правителството трябва да изиграе своята роля също, осигурявайки във всички обществени сгради съответните пепелници – в районите, където служителите се събират да пушат. Така пушачите ще могат да поемат грижата за своите тютюневи отпадъци. Местните власти също трябва да работят с цигарените производители за разрешавана на проблема с фасовете.

Всичко това не трябва да се приема като насърчаване на тютюнопушенето, нито е допустимо да се използва от цигарените компании като средство за реклама.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*