Шотландска компания планира да задвижва автомобили с отпадъци от уиски

whiskey-315178_640

Млада компания, родена покрай изследователската дейност на шотландския университет, се е заела да прави биогориво от остатъците от производството на уиски. Сега тя си е осигурила 500 000 инвестиция, което е важна стъпка към комерсиализацията на продукта.

Celtic Energy , която е създадена към университета напие в Единбург, казва, че е първата компания в света, която прави био-бутанол от страничните продукти от процеса на ферментация на уиски. Продуктът е известен като ацетон-бутанол-етанол (ABE).

Екипът наскоро произведе първите проби от продукта и се надява да изгради демонстрационен завод към нефтохимическия завод Грейнджмаунт до 2018 г., а може да си осигури и грант от Министерството на транспорта.

Ако продуктът се окаже успешен, собственицитена фирмата смятат, че той може да струва повече от 100 милиона лири за икономиката на Обединеното кралство, най-вече защото био-бутанолът може да замени бензина в автомобилите, без да се налага да променяте автомобилните двигатели.

Миналата седмица Celtic си подсигури 250 000 лири инвестиции от шотландска инвестиционна банка, както и допълнителни 250 000 лири акционерен дял, придобит от съществуващ частен инвеститор. Това дава надежда планът на „келтите“ да успее.

Фермантацията на ABE е разработена във Великобритания преди повече от век, но досега винаги е била неспособна да се конкурира с нефтохимическата промишленост. Основателят на Celtic Energy професор Мартин Тангни казва, че сега компанията е готова да „съживи“ технологията.

Ние успяхме да вземем една нефункционална технология и да я адаптираме към настоящите пазарни условия, привличайки инвестиции и партньори, необходими за пропорционалното увеличение на производството, за да докажем, че технологията ни работи в мащаб“, каза той в изявление.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*