Gamesa и Areva формираха съвместно предприятие за вятърна енергия – Adwen

Енергийно-инженерните гиганти Gamesa и Areva създадоха свое съвместно предприятие Adwen, което ще се занимава с разработки в областта на вятърната енергия. Adwen има за цел да завземе 20 процента от европейския пазар до края на десетилетието.

wind-power

Фокусирайки се върху проектирането, производството, монтажа, пускането в експлоатация и услугите за офшорни вятърни турбини, Adwen ще бъде 50:50 собственост на двете дружества. Техните текущи дейности веднага ще гарантират на новото дружество цяла опашка от проекти с общ капацитет 2.8GW.

Офшорният пазар е едно от най-перспективните области за развитието на възобновяемите източници през следващото десетилетие, особено в крайбрежните държави от Северна Европа, където инсталираната база трябва да достигне до над 25GW до 2020 г.“, казаха компаниите в съвместно изявление.

През 2018 Adwen ще започне доставките на 8MW турбина, която очаква да бъде „пазарен първенец“, и две 5MW турбини. Всички те ще се произвеждат в съществуващите заводи в Германия.

Съобщението за съвмстното дружество дойде на фона на спекулациите около бъдещето на Areva, след като френският министър на енергетиката Сеголен Роаял не изключи възможността за сливането на фирмата с енергийния гигант EDF.

Areva, която също като EDF е повече от 80 на сто собственост на френската държава, наскоро отчете рекордна загуба от 4,8 млрд. евро за 2014 г., четвърта поредна годишна загуба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*