Увеличението на населението ще доведе до недостиг на вода

Глобалното търсене на питейна вода ще започне да изпреварва предлагането в резултат на нарастването на световното население до средата на този век, сочи нов анализ на учените.

water-290206_640

Опасенията относно евентуален възможен недостиг на вода се засилват, макар че това не е първият път в историята, когато търсенето е на път да изпревари предлагането, коментира Тони Паролари, водещ автор на изследването. „Глобалното потребление на вода на глава от населението постоянно спада от 1980 г. насам, което означава, че ефективност се увеличава,“, обясни Паролари. „Ала ако тенденциите на растеж на населението продължават със сегашното темпо, използване на вода ще трябва да намалее по-сериозно“.

Предвижданията са световното население очаква да достигне 9,6 милиарда души до 2050 г. – в сравнение с над 7 милиарда в момента, според оценки на ООН.

Докладът, публикуван в научния журнал WIREs Water , е анализирал събраните до момента исторически данни за консумацията на вода, както и демографски данни с помощта на математически модели за отразяване на промените с течение на времето.

Това дали хората ще могат да се адаптират към намаляването на водните запаси ще запаси зависи от това какви нови технологии за добиване на вода ще бъдат разработени в скоро време, се казва в изследването. През изминалата епохи, свързани с недостиг на вода, по време на експанзията на европейските градове като Лондон и Париж през 19-ти и началото на 20 век, са били разработени технологични решения за проблема – като например разширяване на тръбопроводните мрежи за изпомпване на вода на по-далечни разстояния. В ново време недостигът на вода може да бъде облекчен чрез нови технологии като подобрени начини за обезсоляване на океанската вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*