Амазонските джунгли поемат по-малко CO2, дърветата умират по-бързо

rainforest-303016_640

Способността на тропическите гори в Амазонка да поемат парникови газове от въздуха рязко е спаднал. Вероятно това се дължи на изменението на климата и засушаванията, заради които умират все повече дървета. Анализът е на международен екип от учени.

Най-голямата тропическа гора в света е известна и с това, че е способна да поема огромни количества въглероден диоксид. Растенията използват газовете, които се явяват задържащи топлината на земята, и ги освобождават, когато гният или изгарят. Ала в доклада се казва, че тяхната роля за компенсиране на глобалното затопляне може би намалява.

Проучването, направено из 321 парцела в различни част от Амазонките джунгли, недокоснати от човешката дейност, сочи, че нетното количество въглероден диоксид, което се абсорбира от гората, е спаднало с 30 на сто до 1,4 милиарда тона годишно през 2000 г. – в сравнение с 2 милиарда тона през 1990 г.

Растежът на горите е спрял да бележи увеличение през последното десетилетие“, казва водещият автор на проучването Роел Брийнен от университета в Лийдс. Констатациите на неговия екип са публикувани в списание Nature. В същото време, според учения, „цялата гора живее по-бързо – дървета растат по-бързо, умират по-бързо“.

Учените казват, че не е ясно дали спадът ще продължи и дали тенденцията няма да се окаже вярна и за други тропически гори покрай реките в Конго и Индонезия.

Констатациите са изненада, защото някои компютърни модели сочат, че тропическите гори би трябвало да растат по-добре при наличието на повече въглероден диоксид, отделян от човешката дейност.

Увеличаването на темпото, с което дърветата отмират, може да се дължи на тежките суши, предполагат учените. Друга тяхна теория предполага, че емисиите на въглероден диоксид карат дървета катко да растат по-бързо, така и да умират по-млади, ала нарасналото темпо на растеж и умиране е забелязано едва сега.

1 коментар

  1. зад непрвилното отчитане на компютърните модели е виновен този който така ги е програмирал. Земята ще продъжи да съществува още много дълго а дали хората ще се самоунищожат е друг въпрос….

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*