„Град на науката“ в Рим превръща бивш военен окръг в градска екосистема

Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-lead

Citta della Scienza – Градът на науката – в Италия има за цел да превърне бивш военен окръг в самостоятелна и самодостатъчна градска екосистема. Проектът е на Vincent Callebaut Architecture и е част от плана за възстановяване на градската зона в северната част на Рим. Проектът се фокусира върху създаването на приятен външен вид в допълнение към устойчивия, естествен дизайн. Предложението на архитектите включва зелени обществени зони и микс от жилищни и стопански пространства, разпределени из няколко нови сгради.

Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-5

С проекта ще се обнови градската зона в северната част на Рим, където една мрежа от обществени зони и пътеки ще свързва отделните структури, осигурявайки безопасен пешеходен достъп. За целта съществуващите пътища, оградени от дървета, ще бъдат интегрирани в цялостния дизайн.

Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-2

Фасадите на сгради ще бъдат обхванати от вертикални градини и тераси. Те ще бъдат засадени с органични ядливи растения, които жителите ще могат да берат. Вместо да са засадени в непосредствена близост до сградите, овощните дървета и хранителните градини ще станат част от сградите.

Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-6Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-4

Търговски обекта, студиа за художници, художествени галерии, барове и ресторанти ще бъдат вплетени в жилищните пространства с цел създаването на самоподдържащ се мини-град в рамките на Рим. Всеки покрив на сграда ще бъде покрит със зеленина. И тези растения ще осигуряват храна за местните жители.

Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-3

Дъждовната вода ще бъде събирана и използвана за напояване. Соларни колектори ще осигуряват топлата вода за битови цели, а фотоволтаици ще генерират електричество. Градът ще е зелен и благодарение на инфраструктурата за рециклиране на биомаса, енергийно ефективните сгради и осветлението, задвижвано от интегрирани вятърни турбини.

Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-17 Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-16 Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-15 Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-12 Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-11 Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-10 Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-9 Vincent-Callebaut-Architecture-CITTA-DELLA-SCIENZA-7

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*