ЕС зове за по-тесни връзки с Япония

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой призова за създаването на по-тесни връзки между ЕС и Япония в областта борбата с климатичните промени. В речта си преди откриването на годишната среща ЕС-Япония в Токио Ван Ромпой подчерта, че „можем да бъдем по-силни в посрещането на предизвикателствата на променящия се свят, ако работим заедно“.

Президентът на ЕС призова за по-тясно сътрудничество между ЕС и Япония както в областта на климатичните промени, така и в други сфери като бедността, икономическата стабилност и др.

Споразумяването за съвместната работа обаче няма да е лесно. Призивите на ЕС бяха възприети в Япония като гола реторика. Очакванията са, че няма да има голям напредък, като се имат предвид големите разлики между пазарите и условията за навлизане там. Малко вероятно е да се стигне до споразумение за свободна търговия, каквото има между ЕС и съперника на Япония – Южна Корея. Според Ван Ромпой, много от така наречените не-тарифни бариери за свободната търговия все още са факт, което пречи на навлизането на европейските компании на японския пазар. Японците пък забелязват, че ЕС реагира твърде неохотно на въпроса за споразумение за свободна търговия с Япония.

Самите японци имат голям интерес към такова споразумение с ЕС. В момента ЕС налага мито от 10% за вносните автомобили и 14% за електрониката, но се очаква южнокорейските компании като Samsung, LG и Hyundai Motor да бъдат освободени от този налог. Въпросът се очертава като особено съществен в контекста на навлизането на електрическите автомобили на пазара, както и на други зелени технологични продукти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*