Филм за опазването на горите и Себастиао Салгадо тръгва в Одеон довечера

По повод деня на гората 21 март довечера ще бъде организирана дискусия на тема опазването на горите, последвана от прожекция на последния филм на режисьора Вим Вендерс – „Солта на живота“. Началото на мероприятието е в 17:00 ч. в столичното кино Одеон. Организатори са еколозите от „Прозрачни планини” в партньорство с 19 Международен София Филм Фест Ви и WWF България, а събитието е част от „Не ни безпокойте!” – зелена инициатива на София Филм Фест за опазване на горите.

forest-505860_640

Кампанията „Не ни безпокойте!” е вдъхновена от най-новия документален шедьовър „Солта на земята” на Вим Вендерс и неговия сърежисьор Жулиано Рибейро Салгадо. Филмът разказва историята на Себастиао Салгадо – един от най-талантливите фотографи на всички времена.

Творбата разкрива живота на легендарния творец, пътуващ през различни континенти, следвайки ритъма на променящото се човечество. През и чрез обектива си, той става свидетел на едни от важните събития в историята на света, запечатва международни конфликти, глад, страховити кризи и масово преселение. Салгадо се впуска в откриването на девствените територии, на дивата флора и фауна, успява да улови с камерата си грандиозни пейзажи като част от един уникален фотографски проект – преклонение пред красотата на планетата, като сериозно застъпва темата за опазването на горите от изсичане и социалната отговорност по залесяването им.

В момента нашето общество съществува в невероятно противоречие – за да създадем модерния свят, в който живеем, ние унищожаваме всичко около нас, природата, горите. Сега трябва да ги върнем обратно!” казва Себастиао Салгадо.

Посланието на Себастиао Салгадо да опазваме непокътнатите гори и да възстановяваме унищожената природа, е и една от мисиите на платформата „Прозрачни планини”. Данните сочат, че в България само около 4 % от горите не са повлияни от човешка дейност. Освен тях в България има и други много ценни гори – старите, защитните, крайречните и т.н. За да бъдат опазени, тези гори трябва да бъдат стопанисвани устойчиво.

1 коментар

  1. Бизнесът и природата могат да вървят ръка за ръка. Решенията се раждат в диалога и взаимните разумни отстъпки, а не в отхвърляне вижданията на другия.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*