СЗО: Глифозатът „вероятно“ причинява рак

herbicide-587589_640

За вредата от глифозата се говори вече доста време, но сега и Световната здравна организация, макар и с половин уста, признава, че той е канцерогенен.

Поделението за ракови изследвания в СЗО – Международната агенция за изследване на рака IARC, казва, че глифозатът – активната съставка на популярия хербицид „Раундъп“ и много други хербициди – е класифициран като „възможен канцероген за човека“. Агенцията казва още, че има „ограничени доказателства“, че глифозатът „е канцерогенен при хората за неходжкинов лимфом“.

Монсанто от своя страна коментира, че „научните данни не подкрепят заключенията“ и призова СЗО да проведе спешно заседание, за да обясни констатациите си. Ние не знаем как може IARC да стигне до заключение, което толкова драматично се различава от заключението на всички регулаторни агенции по целия свят“, каза Филип Милър, вицепрезидент по глобалните регулаторни въпроси в Монсанто.

Опасенията за въздействието на глифозата върху храните е гореща тема по цял свят. Веществото се прилага за третиране на всякакви посевни култури като защита от плевели. Използването му в земеделието е довело до натрупването на химикала в почвите и водите. Попаднал в храната обаче, той навлиза в човешкия организъм.

Данните, използвани от СЗО, са от изследвания от областта на селското стопанство, най-вече от Съединените щати, Канада и Швеция, които са публикувани в периода от 2001 г. досега.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*