NexusHaus – достъпен и енергийно позитивен павилион

NexusHaus-Solar-Decathlon-1

NexusHaus е достъпен, енергийно позитивен едноетажен павилион, построен от студентите на Техническия университет в Мюнхен (TUM) и Университета на Тексас в Остин (UTA) за състезанието „Соларен Декатлон“ 2015. Прототипът е изграден почти изцяло от екологични материали. Той е оборудван с ефективна система за пречистване на водата и покривни слънчеви панели. В момента отборът изгражда и тестване къщата в Остин, Тексас.

Проектът има за цел да предложи решение за осигуряване на достъпни жилища в Остин, където има недостиг на домове заради бързото увеличаване на населението. Студентите са решили да изградят структура чрез използване на принципа на безоптадното строителство, така че домът е изграден почти изцяло от възобновяеми материали и повторно използвани суровини. Има и модули за слънчева енергия, монтирани върху плоския покрив. Слънчевите панели осигуряват достатъчно електричество за осветление и климатизация, за работата на домакинските електроуреди и за захранване на един електрически автомобил.

NexusHaus-Solar-Decathlon-6

Термопомпата е комбинирана с интегрирана система за съхранение на топлината, която отоплява и охлажда чрез воден кръг.

Дъждовната вода от покрива се събира в големи резервоари за съхранение. Тя може да се използва и като питейна вода благодарение на приложената филтърна система. Сивата вода също се оползотворява за напояване.

Повечето от материалите са екологично чисти – не съдържат токсини или замърсяващи съставки, като компонентите могат да бъдат рециклирани.

За фасадата екипът е избрал суров дървен материал, който също се счита за възобновяеми източик.

Очаква се NexusHaus да бъде изграден и тестван до края на лятото, след което ще бъде готов да се състезава в конкурса „Соларен Декатлон“ през октомври.

 NexusHaus-Solar-Decathlon-2-230

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*