Зеленият мост в Барселона ще изяжда смога и ще свети в тъмното

Sarajevo-Bridge-by-BCQ-7

Мостът „Сараево“ в Барселона скоро ще бъде обновен така, че ще може да „яде“ смога на града, ще има зелени стени и ще се захранва със слънчева енергия, за да свети в тъмното. Проектирано от испанското архитектурно студио BCQ, инфраструктурното обновление е част от плана на Общинския съвет на Барселона за трансформиране на моста в атрактивен нов портал в града. Енергийно самодостатъчният мост енергия ще служи и като градски площад с нови места за сядане и почивка на сянка.

Sarajevo-Bridge-by-BCQ-3

Барселона е един от европейските градове, които показват най-доброто съвременно градско планиране, а мостът „Сараево“ е най-северната част на магистралата, която преминава през каталунската столица. Видното местоположение на моста проворирало Общинския съвет да трансформира структурата в екологично чист зелен елемент на Барселона. Обновеният мост ще подобри качеството на въздуха и ще служи като място за срещи на пешеходците от двата околни квартала.

Sarajevo-Bridge-by-BCQ-6

Проектът на BCQ ще въведе драматична промяна в моста „Сараево“, понастоящем скучен и незащитен път, лишен от зеленина. Трасето ще бъде облечено в зелени стени и перголи, изобилстващи от зеленина. Настилката на моста ще бъде заменена с фотокаталитичен бетон – самопочистващ се материал, който окислява замърсителите и по този начин пречиства въздуха. За да бъде мостът енергийно смодостатъчен, структурата ще бъде осветявана от светодиоди, захранвани от слънчева енергия, а в настилката ще бъдат вградени фото-луминисцентни елементи.

Sarajevo-Bridge-by-BCQ-5

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*