Париж предприема драстични мерки, за да се справи със смога

eiffel-tower-583341_640

Париж през пролетта – това звучи романтично, но тази година легендарният френски метрополис спира дъха по друг начин – с мръсния си въздух.

В края на миналата седмица замърсяването на въздуха в града на модата достигна такива неприятни нива, че в сряда Айфеловата кула почти не се виждаше – тя беше закрита от задушлива кафява мъгла. В опит да потуши кризата кметът на Париж Ан Идалго призова националното правителство да наложи спешни ограничения на трафика, които по същество ще позволят ограничаването на достъпа до града за половината от колите по магистралите, според френския вестник Le Monde. Досега френският министър на екологията Сеголен Роял се въздържаше от налагане на такива строги ограничения, но е възможно всеки момент да преразгледа ситуацията, ако състоянието на въздуха не се подобри.

Междувременно на автомобилите в града е забранено да пътуват със скорост повече от 22 км/ч. На парижките пътници пък се предлага безплатно ползване на обществения транспорт в опит да се намали потреблението на автомобилии оттам – на изгорели газове и сажди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*