Цените на фотоволтаиците ще спаднат с 20% до края на 2010 г.

Анализаторите очакват добри продажби за първото тримесечие при фирмите за соларни системи, но може би маржовете на печалба ще са толкова тънки, че надали компаниите ще могат искрено да се зарадват на положителния финансов резултат.

Като цяло търсенето на соларни панели, в частност на фотовотаични системи, е започнало да се възстановява спрямо 2009 година. Това кара анализаторите да мислят, че ако пазарът не е отминал „дъното“, то поне не е далеч моментът, в който ще може да си отдъхне и да поеме нагоре.

Голяма част от търсенето през първите месеци от настоящата година е свързано с пазара в Германия, където инвеститорите в проекти за възобновяема енергия решиха да побързат с инсталациите си, преди да влезе в сила намаляването на цените за изкупуване на електроенергията от ВЕИ. Тези стимулиращи цени превърнаха страната в най-големия соларен пазар.

Продажбите няма да са проблем тази година. Те не бяха проблем и през миналата година. Въпросът сега е какви ще са маржовете“, казв Павел Молчанов, анализатор от Raymond James.

Увеличаващата се конкуренция от страна на азиатските производители е силен фактор. През миналата година той е е довел до спад на средната цена на фотоволтаиците с цели 40 процента, смачвайки маржовете до съвсем скромни нива.

Сега пазарът е в очакване на това, което ще се случи в Германия. Порязването на тарифите за изкупуване на електроенергията навярно ще доведе до сътресение. Някои смятат, че търсенето в световен мащаб ще спадне осезаемо, а компаниите, които са работили с големи капацитети и са произвели доста продукция, ще бъдат заклещени в схватката на складовите излишъци.

Според някои анализатори 16-процентното намаляване на изкупните цени за ВЕИ електроенергия в Германия, което ще влезе в сила от началото на юли, ще доведе до допълнителен спад в цените на фотовотаиците. Прогнозите са, че средната цена ще намалее с 20% през 2010 г., главно през втората половина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*