Чиста енергия и обезсоляване на вода едновременно – от движението на океана?

Carnegie-Wave-Energy-Perth

Вълновият енергиен проект Carnegie Perth Wave Energy Project вече е на ход със своите многомилионни планове, които целят да докажат, че вълните в океана могат да генерират истинска чиста енергия за електрическата мрежа на сушата. Потопени в бушуващото море край бреговете на Пърт в Западна Австралия, технологиите, подобни на шамандури, ще впрегнат енергията от иващите вълни, за да я превръщат в електричество и и обезсолена вода – без никакви емисии на парникови газове.

CETO 5 – петата итерация на технологията – има за цел да покаже търговската жизнеспособност на системите за добив на енергия от морските вълни. Масивът от три потопени 240-киловатови шамандури е вързан към морското дъно чрез хидравлични водни помпи. Всяка шамандура се движи нагоре-надолу под въздействието на вълните, избутвайки вода под налягяне през турбини, като в същото време захранва и една система за обезсоляване на вода.

Проектът ще продава получената електроенергия и на австралийското министерство на отбраната, наред с получената обезсолена вода. За разлика от други вълнови енергийни устройства, CETO 5 се намира изцяло под повърхността на водата. По този начин не създават естетически неприятни явления, околната среда емаксимално пощадена от човешката намеса, а постоянният прилив и отлив на океанската вода обещава този вид добиване на енергия да е потенциално по-надежден от вятърната и слънчевата енергия.

Вече са на ходи плановете за система CETO 6, която трябва да генерира четири пъти повече енергия от предшестващата я технология.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*