Студенти по архитектура сглобиха открита сцена от 520 рециклирани палета

Pickathon-Band

Как може да се направи музикален фестивал на открито, без да се оставят следи? Това била целта на основателя на Pickathon – Зейл Шьонборн, когато той и екипът му предсавили идеята за еко музикален фестивал в покрайнините на Портланд, Орегон. От стартирането на инициативата през 1999 г. досега музикалният фестивал Pickathon е единственият безотпаден фестивал в САЩ. Там пластмаси не се използват, често могат да се видят различни слънчеви структури, а откритите сцени са замислени така, че да могат да бъдат демонтирани и да се рециклират в края на фестивала. Когато учениците от Портландския държавен университет получили задачата да измислят рециклируема сцена за концерта през 2014 г., те отговорили на предизвикателството с невероятна структура, изградена изцяло от рециклирани транспортни палета.

Pickathon-Stage-Building

Pickathon-Tree-Line-Stage

Студентите по архитектура и строителство прекарали няколко месеца в умуване върху различни идеи, преди да формулират своя проект на база на концепцията за рециклирани транспортни палета. Те замислили атрактивна, вълнообразна форма, която е с размери 12 на 18 метра и използва 520 палета, скрепени с 6000 винта. В най-високата си точка сцената се издига на 5,5 метра над земята. Със скосената си структура тя осигурява хоризонтална повърхност за арена на изпълнителите, а отзад извиваща се структура украсява конструкцията. Освен сцената от палета са напавени и задсценичното пространство и редовете от седалки. Мястото изглежда като малък селски летен театър, което е идеално за концерти на открито.

Stage-Pallets

Портативната концертна зона може да се разглоби в края на фестивала и да се отстрани изцяло, без да остава и никакъв намек за проведеното мероприятие само седмица след края на шоуто. От своя стрна консктрукцията може да се сглоби другаде, за да послужи за друго обществено мероприятие на открито.

Всичко това е съчетано с редица други екологични функции като например осветление, захранвано със слънчева енергия, посуда за еднократна употреба без съфдържание на пластмаса, както и еко-бусче EcoShuttle от и до място за връзка с обществения транспорт.

Pickathon-Stage-Band Pickathon-Viewers  Pickathon-Seating

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*