Виртуален миши мозък обещава край на тестовете върху животни

mastomys-628809_1280

Тестовете върху животни е жестока практика в процеса на разработването на лекарства и козметика, но много компании разчитат на лабораторните мишки, защото им липсва адекватна алтернатива. Сега изследователи от „Проект човешки мозък“ са разработили симулация на мишка, която може да помогне да се установят резултатите от тестването върху животни, без всъщност да се използват действителни живи същества. Виртуалната мишка може да помогне за спасяването на стотици хиляди гризачи, заменяйки живите мишки в лабораториите за медицински изпитания.

Ключът към подмяната на живата мишка с виртуална е изцяло в невроните. Изследователският екип успешно е картирал 200 000 неврона в мозъка на мишката със съответните им физически точки по тялото. При наличието на над 75 милиона неврона в мозъка на мишката действително има много работа за вършене, но екипът е окуражен от напредъка си до този момент.

Без съмнение ще е нужно още време на екипа, за да може да завърши своя виртуален компютър модел на мишка, но когато стане готов, той ще бъде споделен с научната общност по света. Учените планират да публикуват първоначалната версия на софтуера си още през следващия месец. Развитието на виртуалния модел на мозъка на мишката, заедно с други технологични постижения като 3D-печата на човешки клетки, може действително да означава край на изпитанията върху невинните живи животни – завинаги.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*