Соларна система за доставка на вода спасява хората в сухия северен Камерун

splash-431353_640

Чели сме много пъти за соларни системи за събиране на вода или нейното третиране, но случаите в практиката, които доказват полезността на подобни изобретения, далеч не са с честота, съотвестваща на темпа на изобретяване на подобни устройства. Затова е прекрасно, когато узнаем как новите технологии съвсем реално правят по-лек живота на хората някъде по света.

Система за осигуряване на вода, захранвана със слънчева енергия, действително подобрява достъпа до питейна вода в района на северен Камерун. Регионът традиционно страда от суша, както и много болести, свързани с недостига на вода и наплива на бежанци.

Системата, в която водата се събира в голям язовир, построен сред хълмовете на региона, и се влива влее в серия от подземни кладенци, има за цел да намали разстоянието, което жените трябва да изминават, за да носят вода. По този начин системата облекчава достъпа до чиста вода.

Недостигът на питейна вода в тази област е основен проблем заради хълмистия и прекалено сух пейзаж. Ето защо правителството сметна, че е наложително да се инвестира в система за събиране и доставка на вода, която използва слънчевата енергия“, каза Емануел Нгану Джумеси от Министерството на икономиката, планирането и регионалното развитие на Камерун.

Националната водна компания на Камерун – SNEC – доставя вода само да Моколо, главния град в района. Така само около 20 процента от хората в областта има достъп до питейна вода.

Новата система обаче сега прави възможно доставянето на чиста питейна вода в зона, обитавана от 80 на сто от хората в областта.

Системата е изградена около язовир за събиране на вода с обем 2500 кубически метра, разположен сред хълмовете. След това слънчевата енергия се използва за изпомпване на вода от язовира през тръби, които излизат и се спускат до шест съседни села. В тях има над 40 контейнера за съхранение на вода. Те събират подаваната вода, която след това може да се изпомпва в домакински съдове.

Ивестицията в системата възлиза на около 1,3 млн. щ.д., осигурени от държавния бюджет за общесртвени инвестиции. Проектът обаче трансформира живота в региона, който се бори с все по-редките валежи и пресъхващите подземни води, коментират местните хора.

1 коментар

  1. Какъв язовир, кви пет лева. Това е обема на басейн с олимпийски размери.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*