Пекин обещава „пестеливи“ Зимни олимпийски игри без смог

Ако Пекин спечели правото да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г., те ще бъдат „пестеливи“ и без прословутия смог в града. В това се зарече кметът на града, цитиран от държавните медии във вторник.

 Beijing_Air_Pollution..._(12691254574)

Провеждането на Игрите по пестелив начин не е лозунг, това е реалност“, каза кметът Ванг Аншун. „Ние ще се възползваме пълноценно от съешествуващите вече спортни съоръжения и ще приложим строг контрол на разходите за строителство“.

Пекин, заедно с близкия град Жангджиаку съвместно се кандидатираха за Игрите пред Международния олимпийски комитет. След като бе домакин на Летните олимпийски игри през 2008 г.сега Пекин планира да използва съществуващите спортни съоръжения за намаляване на разходите.

Въпреки силната политическа подкрепа и доказания професионален опит, градът е изправен пред сериозни съмнения заради лошото качество на въздуха. Макар че градът положи огромни усилия, за да почисти въздушното си пространство навреме за Олимпиадата през 2008 г., градът все още страда от ужасен смог. Той е толкова гъст, че често пъти се налага затваряне на летището в града. Смогът обгръща всичко с дебела, задушлива мъгла.

Готови сме да намалим използването на въглища, облекчавайки замърсяването, причинено от трафика,…“ категоричен е кметът. „Обещаваме, че качеството на въздуха ще отговаря на стандартите на Световната здравна организация до началото на зимата на 2022 г.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*