Електрическите автомобили могат да намалят ефекта на топлинния остров

e-car

Гъсто населените и многолюдни градове са известни с един температурен феномен, известен като „топлинните острови“ – урбанизираните територии са осезаемо по-топли от заобикалящите ги околности. Разликата се дължи на човешката дейност в градовете. Ала според едно ново проучване електрическите автомобили ще могат да помогнат да запазим градовете малко по-хладни. Това е така, защото нормалните коли не само произвеждат парникови газове, но и отделят много топлина – на практика двигателите с вътрешно горене произвеждат огромно количество топлина, от която малка част се преобразува в движение.

Електрическите автомобили, според изследване на учени от Мичиганския държавен университет, произвеждат само около една пета от топлината, типична за ДВГ-автомобил, за единица разстояние. Ако тази разлика се умножи по броя на автомобилите по пътищата в целия свят, това означава, че транспортният бранш ще произведе значително по-малко топлина.

Ако това, което изследователите са открили, е вярно, подмяната на градските коли с електрически би могло доста да намали ефекта на топлинните острови. Изследователите са използвали жаркото лято на 2012 година в Пекин като пример и основа за своите изследвания. Те са установили, че използването на електрически автомобили е могло да намали температурата в целия град с 0,94°C. Това на свой ред би намалило използването на климатични системи с 14,44 млн. киловатчаса! От своя страна това ще означава намаляване на дневните емисии на въглероден двуокис с 10 686 тона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*