Япония изгражда 400-километрова бетонна стена край морето?

Japan-Sea-Wall-e1427206179319

Ако искаш да държиш нещо или някого надалеч, просто вдигни голяма стена – простичко е, нали? Точно по този начин Япония се кани да решава проблема си с вълните цунами като тази през март 2011 г., която разруши ядрената електроцентрала Фукушима-Дайичи. Страната вече е в процес на изграждане на около 400 километра „верига“ от бетонни морски диги по своята крайбрежна линия. Някои от тях са високи колкото 5-етажен блок.

Оценявани на 820 милиарда йени, тези грозни бетонни бариери са обект на много протести в Япония. Хората казват, че това ще навреди на морската флора и фауна, ще съсипе туризма, ще повлияе на рибарството. В същото време опонентите казват, че стените надали ще постигнат много в това да защитят хората, които живеят в областите край брега, тъй като жителите вече са били помолени да се преместят на по-високи места.

Жителят на Осабе Казутоши Мусаши наистина не се радва на вида на високите преградни стени от бетон край пристанището в родния си град. „Истината е, че това изглежда като стената на затвор,“ казва Мусаши пред Phys.org. Той също няма причина да иска такива стени, тъй като той вече не живее в близост до океана – преместил се е във вътрешността на страната след бедствието от 2011.

Но тези, които подкрепят изграждането на стените, вярват,ч е подобни съоръжения са необходими за защита на бреговата линия. Те посочват и осигуряването на работни места по време на строителството. Големи обществени поръчки за строителство с много бетон за любими на Либерално-демократическото правителство на Япония, което подкрепя едрия бизнес и строителството.

Иронията е в това, че наличието на тези стени на място може да направи така, че за жителите да е още по-малко вероятно да се вслушат в инструкциите за евакуация при инцидент. Много от 18 500-те души, които са починали или изчезнали при цунамито през 2011 са пострадали, защото те не са последвали предупрежденията за евакуация.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*