Соларна пещ в Узбекистан топи метал със слънчева светлина

Uzbekistan-Solar-Oven-Closeup-lead

Създадена като част от съветския изследователски комплекс „Слънце“ в Узбекистан, тази гигантска слънчева парабола отразява светлината на слънцето и я фокусира в светлинен лъч, който може да достигне температури до 3000°C. Макар че дейността на механизма е до голяма степен поверителен, фотографите Николай Риков и Дмитрий Чистопрудов наскоро получиха достъп до системата, за да разкривят изгледа на соларната пещ.

Nikolay-Rykov-Solar-Oven-lead

Соларната пещ е структура, построена за промишлени цели, която използва концентрирана слънчева енергия за създаването на температури, които могат да стопят метал. „Слънце“ се намира в Паркент, Узбекистан, и прилича на ацтеки храм, дегизиран като диско-топка. Извитото огледало на пещта е с дължина и ширина над 52 метра и може да насочва слънчевата енергия в лъч с диаметър около метър.

Uzbekistan-Solar-Oven-Looking-Up

Шестдесет и три плоски огледала (всяко висока колкото двуетажна къща) се контролират така,че да следят и фокусират топлинната енергия от слънцето в центъра на параболична пагода. Има общо над 10 700 огледални плочки, които отразяват и регулират топлинната енергия. Академикът С.А. Азимов е направил значителен принос към комплекса, който достига около 1080 метра в най-високата си точка. Съоръжението се състои от четири подразделения, включително основната сграда, огледало, концентратор и производствена кула.

  Nikolay-Rykov-Solar-Oven-close

3 коментара

  1. 1080 метра са. Комплексът е разположен върху склон и от най-ниската му част до най-високата разликата е 1080 метра.

  2. Изглежда като 108 метра на снимката. (втория вариант да е 180 метра)

  3. Не мога да си го обясня? 1080м – това реално ли е? Тогава това ще е най-високата сграда в света.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*