Нова уеб-платформа ще следи работата на фирмите в тропическите гори

Група от големи компании, най-вече в сектора на храните, една след друга обещаха намаляване на тяхната роля в унищожаването на горите по света, а сега една нова уеб-платформа ще следи дали спазват думата си.

 wood-467247_640

Някои от най-големите имена в световната хранително-вкусова промишленост се наредиха сред компаниите – с обща пазарна капитализация от близо 4 трилиона долара – които обещават да елиминират обезлесяването в своите вериги за доставки.

Планетата ни губи повече от шест милиона хектара тропически гори всяка годината. Това е площ с размерите на Шри Ланка.

Земята, осигурена чрез изсичане на тропическите гори, произвежда около 70 процента от соята в света и всичкото палмово масло, което индустрията използва. Наред с това се произвежда дървен материал, оглежда се добитък. Всичко това се оценява на около 98 милиарда годишен износ, според данните на коалиция от НПО, публикувала оценките си в доклад за веригите за доставки. Безконтролното разрастване на селското стопанство в тропическите гори заплашва околната среда и човешкия капитал, се казва в анализа.

Новият портал проследява над 300 корпоративни ангажимента за намаляване на обезлесяването, около една трета от които се очаква да бъдат постигнати през тази година.

Големите корпорации имат най-голяма способност да променят цели индустрии, поради което ангажиментите им са толкова критични в прехода към създаването на устойчив пазар, коментира Джейсън Клей от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Новите ангажименти от страна на фирми, обещаващи намаляване на обезлесяването, се увеличават средно с по 30% на година от 2009 насам. Само за времето през 2013 и 2014 те са нараснали с 80% . Това означава, че повече компании приемат проблема съвсем сериозно, се казва в доклада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*