Японците ще изстрелват соларен космически кораб

Японците не си поплюват: те вече са готови да изпратят в космоса соларна „космическа яхта“ и са планирали да направят това на 18 май.

Наречен „Ikaros“, това ще е първият космически апарат, който ще се опита да навлезе в дълбокия космос, разчитайки само на соларна енергия. Наименованието му идва от съкращение, зад което стои дефиницията „интерпланетарен летателен апарат, задвижван от радиацията на слънцето“.

Апаратът е оборудван с ултра-тънки соларни клетки, като ще бъде управляван от наземна контролна станция. Оттам ще се подават команди за завъртането на соларните панели в различни посоки, така че да могат да улавят достатъчно слънчеви лъчи, за да продължат да генерират енергия за кораба.

Космически апарати със соларно захранване са пускани и по-рано, но досега никой от тях не е успял да отиде отвъд земната орбита, пише онлайн изданието на „Популярна наука“, което съобщи за „космическата яхта“.

Начинанието не е никак евтино, добавя изданието. Японската космическа програма JAXA е вкарала сума, еквивалентна на 16 милиона долара, в този проект.

Ikaros“ ще излети в космоса чрез ракета, заедно с първия японски сателит, предназначен за орбитата на Венера. След отделянето си той ще разчита изцяло на соларната енергия и ще лети без никакво друго гориво.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*