Кинетична пешеходна пътека в мол в ЮАР ще захранва селата

Идеята за настилка, която черпи енергия от ходнето на хората, не е нова – нито пък технологията. Сега компанията Pavegen е инсталирала подобна настилка, която да захранва локално LED осветление, в голям търговски център в Йоханесбург, ЮАР. „Пешеходната пътека“ се състои от 68 плочки. Тя се намира в мола Sandton City и е монтирана като част от кампания на Samsung. Системата за кинетична енергия захранва интерактивен екран за данни, показващ в реално време как стъпките произвеждат електричество. Освен ток за него обаче настилката ще произвежда енергия и за нуждаещите се общности в Южна Африка, осигурявайки им осветление, отопление и основни ежедневни удобства.

Samsung1

Мястото е подбрано доста хитро. През основния пасаж на Sandton City всеки месец преминават над два милиона чифта крака. Това позволява на търговския център да генерира огромно количество енергия.

Кампанията, част от която е тази инсталация, се нарича „Какво би станало, ако можех….“. Тя има за цел да промени традиционните идеали и нагласи към по-оптимистичен, проактивен начин на мислене. Давайки възможност на посетителите в мола да генерират чиста енергия чрез едно толкова простичко и обикновено действие – движението – кампанията цели да наблегне на факта, че всеки човек може да повлияе на живота на другите.

Всеки път, когато някой направи стъпка по нашите плочки, това е достатъчно енергия, за да свети една крушка в продължение на няколко секунди“, обясни изпълнителният директор и основател на Pavegen – Лорънс Кембъл-Кук. „Това движение, умножено по броя на хилядите хора, които минават през Sandton City всеки ден, определено може да промени бъдещето на производството на енергия в рамките на нашите интелигентни градове, както и използването на енергия в развиващите се райони на света.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*