Батерия за електроника издържа двойно по-дълго

batteryx299Необходимостта от зареждане на премосимите електронни устройства създава доста напрежение и ограничава тяхната полезност.

Млада фирма на име SolidEnergy обаче е разработила прототип на батерия, която може да захранва iPhone 6, въпреки че размерът й е наполовина на сега използвания. Новият вид литиево-йонна батерия може да позволи на премосимите електронни устройства като смартфони и умни часовници да издържат два пъти по-дълго между зарежданията.

SolidEnergy е компания, родена от научно-изследователската дейност при MIT през 2012 г. Тайната на повишаване на капацитета за съхранение на енергия се състои в подмяната на конвенционалния материал за електрода – графита – с тънък лист от литиево-метално фолио, което може да съхранява повече литиеви йони.

Създателите на батерии по цял свят от години се опитват да използват литиево-метални електроди в батериите – ала без особен успех. SolidEnergy изглежда е решила няколко ключови проблеми, поради които подобни батерии или спираха да работят след няколко презареждания, или избухваха в пламъци.

Литиевият метал има склонност да реагира с електролита в клетките на батериите, образувайки съединения, които улавят литиевите йони и им пречат да генерират електрически ток. Това постоянно намалява количеството на енергията, която акумулаторът може да се съхранява. Реакцията също така създава т. нар. дендрити – метални израстъци, които могат да причинят късо съединение, подпазвайки батерията.

Стандартното решение се състои в подмянта на течния електролит с твърдо вещество. Този електролит е по-малко реактивен и също така действа като физическа бариера за предотвратяване на потенциално късо съединение. Ала твърдите електролити не пренасят йоните така добре като течните. Това накърнява ефективността на батерията.

Решението на SolidEnergy е да използва катко твърд, така и течен електролит. Твърдият електролит се прилага към литиево-металното фолио – на йоните не налага дълго да пътуват през този тънък материал, затова няма значение, че те преминават сравнително бавно през него.

След като йоните преминат през твърдия електролит, те достигнат течния електролит, което им осигурява лесен преход към противоположния електрод. За разлика от конвенционалните течни електролити, този не е запалим. Освен това в него има добавки, които пречат на лития да взаимодейства с него и по този начин предотвратяват образуването на дендрити.

Естествено, както и при повечето съобщения за революционни нови батерии, и този трябва да разглежда с предпазливост. Не са малко примерите за нови акумулаторни технологии, които останаха открития само в рамките на лабораториите.

Все пак технологията SolidEnergy се набива на очи, защото – за разлика от някои конкурентни подходи – не изисква ново оборудване за роизводство на литиево-йонни батерии.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*