Метеоролози: чилийските порои са знак за променящия се климат

Обилните валежи, които “удавиха“ обичайно сухите севрни части на Чили тази седмица, се случиха заради изменението на климата, заяви един от най-авторитетните метеоролози, докато регионът постепенно се завръща към нормалното си състояние, след като реките разбиха бреговете си и откъснаха множество села.

За Чили точно тази система може да стане възможна само в условията на променен климат“, посочи заместник-генералният секретар на Световната метеорологична организация Джеремиа Ленгоаза пред Ройтерс по време на посещение в Сантяго.

Atacama_Desert
Атакама, една от най-сухите пустини в света, е дом на малък брой животни и растения – малко организми са способни да оцелява перманентно в тази екосистема. Някои места са толкова сухи, че няма никакви животни или растения. Снимка: CC-SA-3.0 Леон Петросян

Интензивните валежи, които започнаха във вторник в района, известен със своята пустиня Атакама – най-сухата пустиня в света – доведоха до девет смъртни случая (по статистика от петък). Близо 6000 души са във временни жилища, много пътища са отрязани, има липсващи хора.

Под лъчите на прижурящото слънце, доста по-познато на местните хора, мнозина започнаха да се стичат обратно из селата, осеясни с отломки и полу-разрушени къщи. Наложен е вечерен час, спряна е дейността на местните мини – важни за най-големия производител на мед.

Местните медии съобщиха, че един от хората, загубили дома си, е Виктор Замора, един от 33-те миньори, чието драматично спасяване от мина в близкия град Копиапо през 2010 г. изправи на крак целия свят.

Изглежда, че най-лошото е отминало, но Чили трябва да се приготви да очаква и други екстремни събития от този вид в бъдеще, каза Ленгоаза. „Това е пример за екстремно (събитие) – безпрецедентно явление на място, където не можеш да очакваш това да се случи“, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*