Помощите за изкопаемите горива на богатите нации в пъти надвишават еко-субсидиите

Богатите държави са платили около пет пъти повече във вид на експортни субсидии за технологии, базирани на изкопаеми горива, отколкото са дали за възобновяеми източници на енергия в рамките на повече от десетилетие, според данни на ОИСР. Разкритието бе публикувано от Ройтерс.

oil-rig

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) е изчислила данни за експортните кредити, които ще са от решаващо значение за дебата за целевото финансиране по време на разговорите за климата в Париж в края на годината.

Документите подчертават огромния мащаб на инвестициите на развитите страни в износа на технологии, основани на изкопаемите горива.

Данните на ОИСР говорят за осигурени преференциални заеми и държавни гаранции стойност 36,80 милиарда щатски долара между 2003 г. и 2013 г. – за износ на технологии за генерация, основани на изкопаеми горива технологии. Сумата включва почти 14 милиарда долара за въглища.

Документ от октомври 2014 говори за други 52,6 милиарда щатски долара експортни кредити, отпуснати за добив на изкопаеми горива, включително въглища, което значи, че общо подкрепата за изкопаемите горива възлиза на 89,4 милиарда долара.

Експортните кредити за технологии за възобновяема енергия възлизат на 16,7 милиарда долара.

Официалните лица и от ОИСР, и от ЕК отказват да коментират цифрите.

Очаква се дебатът върху тези документи да продължи през юни. Част от аргументите на богатите нации за това явление гласят, че спирането на експортните кредити за въглищата ще принуди слабо развитите страни да останат обвързани с по-малко ефективни технологии и ще накърни конкурентоспособността на европейската икономика.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*