Британски университет преминава към енергия от биомаса

St_Andrews_University_-_geograph.org.uk_-_135908

Когато се добива и обработва правилно, дървесината е един отличен възобновяем източник на енергия. Затова не е чудно, че все повече далновидни организации преминават към използването на енергия изцяло от биомаса. Сред тях е и британският университет „Сейнт Андрюс“, който ще вложи 25 млн. лири в 6.5MW централа на биомаса.

Планът е на стойност 25 млн. лири и предвижда изграждането на комбинирана централа и топлинна мрежа за университета „Сейнт Андрюс“. Шотландското правителство потвърди в петък, че ще отпусне 11 млн. лири за проекта чрез програмата „Шотландско партньорство за обновяване на градските центрове“ (SPRUCE). Шотландският финансов съвет ще осигури други 10 млн. лири, а самият университет ще вложи 4 милиона.

Енергийният център Гарбридж, както е наречен проектът, ще разчита на дървесина само от местни източници – от горите на Шотландия. Енергията ще се използва за отопление и охлаждане университетските лаборатории и помещения за настаняване на студентите. Това е част от плана на университета да се превърне в първия въглеродно неутрален институт за висше образование.

Очаква се комбинираната централа да използва между 15 000 и 17 000 тона дървесина годишно, а мощността й ще е 6,5 MW.

Отоплителната система и топлопреносната мрежа ще спестяват на околната среда около 10 000 тона емисии на въглероден диоксид на година. Очаква се строителството да започне скоро и да бъде завършено до пролетта на следващата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*