Глобалните инвестиции в зелена енергия нараснали с 16,6% през 2014

renewables_1

Глобалните инвестиции в зелена енергия са нараснали през 2014 г. след две поредни години на спад. Това е резултат от бума на соларните проекти в Китай и Япония, както и рекордните инвестиции в офшорни вятърни проекти в Европа. Данните са от нов доклад, подкрепен от ООН.

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници са достигнали 270,2 милиарда долара миналата година. Това е с 16,6% над инвестициите през 2013 г., които възлизаха на 231,8 милиарда долара, се казва в доклада подкрепен от Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

Скокът идва след две години на спадащи инвестиции, кеото се дължеше на по-ниските цени на ВЕИ технологиите. В същото време сумаа е само с 3 процента под рекордно високите нива от 2011 г., когато вложенията във ВЕИ възлизаха на 279 милиарда долара.

Слънчевата и вятърната енергия са регистрирали най-високи нива на инвестициите – 149,6 милиарда щатски долара, показва докладът. Той е изготвен от Frankfurt School и Bloomberg New Energy Finance.

По отношение на капацитета данните сочат, че точно 103 гигавата нов ВЕИ капацитет е бил добавен в света през миналата година. За сравнение, през 2013 година новите инсталации са били с капацитет 86 GW.

1 коментар

  1. Все още ми е странно защо се продължава живота на мъртвородено отроче, визирам фотоволтаиците.
    Нито са екологични нито са евтини, защо няма да коментирам всеки технически грамотен може да си отговори на въпроса и всеки който желае може да намери информация в мрежата.
    За тези които, въпреки всички негативи желаят да продължат гаврата с фотоволтаиците, им препоръчвам да ползват за известно време ток само когато има слънце и после пак да говорят по въпроса.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*