3D принтер печата с „мастило“ от моментално рециклирани пластмасови отпадъци

 ProtoCycler1.png.662x0_q100_crop-scale

3D принтерите стават все по-евтини и по-бързи – наскоро една компания обяви 3D принтер, за който фирмата твърди, е 25 пъти по-бързо от средното за бранша. В сегмента на машините, проектирани за домашно потребление, вече се срещат цени от порядъка на 500 долара.

Както и при хартиените принтери обаче, така и при тримерните консумативите са съвсем друга песен. Макарите от пластмасово „мастило“, използвани в 3D принтерите, не са никак евтини, а в зависимост от това, което принтерът печата, материалът може да завърши жизнения си път вyв вид на скъпа камара пластмасови отпадъци.

ProtoCycler2.png.650x0_q85_crop-smart

Трима студенти от Университета на Британска Колумбия – Денън Остерман, Алекс Кей и Дейвид Джойс – са измислили начин за намаляване на отпадъците, както и разходите за 3D печат. Тримата са проектирали машина за моментално рециkлиране на пластмаса – за 3D принтери за дома и малкия офис. Уникалната характеристика на този потребителски екструдер е, че има вградена функция за мелене и отливане на пластмасовите отпадъци във вид на малки топчета. Машината, наречена ProtoCycler, работи с ABS и PLA пластмасови отпадъци, въпреки че всяка партида отпадъци за производство на ново „мастило“ трябва да се прави от един и същ вид пластмаса.

ProtoCycler може да екструдира нови пластмасови нишки от пелетите със скорост 1,5 до 3 метра в минута. Това е по-бързо от традиционните екструдери. Освен това ProtoCycler също използва по-малко енергия в сравнение с типичните машини от този вид, казват нейните създатели, макар че не конкретизират за какво енергийно спестяване става дума и как е постигнато. Момчетата добавят, че към пълнителите могат да се добавят и различни оцветители.

Все още има някои проблеми за решаване в новата машина. Така например системата за рециклиране има различни настройки за обработката на различни видове пластмасови отпадъци – в момента тя борави само с ABS и PLA пластмаси. Младите проектанти казват, че работят върху конфигурации за други видове пластмаси.

Така или иначе тримата студенти вече са формирали компания, наречена ReDeTec, която ще разработва и продават машините. Те планират първите уреди за рециклиране и екструдиране да се появят на пазара до една година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*