„Ноев оазис“ трансформира офшорни нефтени платформи във вертикални био-местообитания

Noah-Oasis-Oil-Rig-Skyscraper-eVolo-2015

Проектът „Ноев оазис“ има за цел да трансформира офшорните нефтени платформи във вертикални био-местообитания, които да помагат за почистване на нефтени разливи и възстановяване на увредени морските екосистеми. Тези плаващи конструкции са предназначени да живеят в морските води, абсорбирайки разлетия петрол от повърхността на морето. Събраният материал ще се транспортира до вътрешни центрове за преработка, където петролът ще се превръща в пластмаса, използвана като строителен материал за създаването на коралови рифове.

Проектът спечели почетното отличие на тазгодишния конкурс за небостъргачи eVolo Skyscraper Competition.

Noah-Oasis-Oil-Rig-Skyscraper-eVolo-2015-2

Всеки морски небостъргач от този вид ще функционира на три нива: ще се справя с щетите от потенциални разливи, ще използва суровия петрол по продуктивен начин и, в дългосрочен план, ще има готовност да послужи като безопасно местообитание в случай на драстично повишаване на морското равнище. Проектът, който се занимава с въпроси, свързани с унищожаването на околната среда и контрола на замърсяването, единодушно спечели почетното отличие на eVolo Skyscraper Competition 2015.

Noah-Oasis-Oil-Rig-Skyscraper-eVolo-2015-3

Всяка структура ще бъде прикрепена към дъното на морето чрез тръби с плаващ край. В случай на разлив на петрол плаващият край на всяка тръба веднага ще започне да засмуква вода от повърхността, за да събира рaзлетия петрол.

Вътре в структурата ще има оборудване за филтриране и пречистване на засмуканата вода и отделяне на петрола. Събраната мазна субстанция ще се използва за направата на пластмаса, от която по-късно да се изграждат коралови рифове.

Самата конструкция ще служи и като местообитание за морските животни и растения, както и за мигриращите птици.

Noah-Oasis-Oil-Rig-Skyscraper-eVolo-2015-5 Noah-Oasis-Oil-Rig-Skyscraper-eVolo-2015-6 Noah-Oasis-Oil-Rig-Skyscraper-eVolo-2015-7

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*