Еко-бетонът става задължителен за строителството в Дубай

Дубай направи още една решителна стъпка напред в посока „раззеленяване“ на града с решението си да се откаже от традиционния бетон и да го замени с еко-бетон. От началото на месеца употребата на класическия Портланд-цимент в новото строителство е ограничена – за сметка на еко-бетона, известен още като „Допълнителни свързващи материали“. Новото изискване има за цел да предостави на жителите по-чиста околна среда.

 Dubai-mandates-green-cement-in-all-buildings-660x413

Решението на Дубай означава засилване на използването на заместители – т. нар. рециклируеми вторични продукти от други отрасли, като например летлива пепел и смляна гранулирана шлака. Решението идва след мащабно проучване на рисковете, свързани с употребата на традиционния цимент, и възможността за използване на по-екологични алтернативи.

Строителната индустрия има готовност за преход към по-зеления бетон, заяви Робин Стайлс, мениджър техническа поддръжка в една от водещите фирми за строителни материали. По думите му, новите алтернативи могат да намалят въглеродния отпечатък на сградите с до 45%.

Зелените строителни материали могат да намалят въглеродния отпечатък на една нова структура почти наполовина в сравнение с подобна структура, изградена от традиционния бетон. Освен това те често предлагат по-добро качество при конкурентна цена. Зелените добавки правят сместа по-здрава или по-устойчива на вода, сол, сулфати.

Новата норма е част от пакет от мерки, известен като „Регулация за зелени сгради“ от 2010 г., която има за цел подобряване на качеството на живот в затворените пространства. Първоначално този закон бе задължителен само за държавните проекти, но от март 2014 всички проекти трябва изцяло да спазват правилата за зелено строителство.

Дубай има амбиции да стане един от десетте най-устойчиви градове в света до 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*