Из САЩ постепенно забраняват неоникотиноидите

tuscany-428041_640

Най-големият град в щата Орегон в САЩ въведе забрана за използването на група инсектициди при обработка на градските земи. Мотивът е опит да се защитят медоносните пчели, чиито брой намалява през последните години.

Въпреки протестите на земеделските производители, които заявиха, че инсектицидите са от съществено значение за производството на растителни култури, градската комисия на Портланд гласува единодушно за незабавно спиране на употребата на продукти, които съдържат неоникотиноиди.

Тези пестициди се използват широко за защита на растенията, които представляват хранителни култури, както и на дърветата в градини, паркове и търговски разсадници.

Портланд е най-малко осмата община в САЩ, въвела забрана за вредните химикали. Подобна регулация има, например, и в Сиатъл и Спокейн в съседния щат Вашингтон. Мотивът навсякъде е свързан с нарастващия брой доказателства, че този клас инсектициди е виновен за срива на пчелната популация – а и на други опрашващи насекоми.

Мярката срещна недоволството на мнозина жители на града, включително и организацията „Орегонци за храна и подслон“ – коалиция от фермери, горски стопани и други потребители на пестицидите. Те посочват, че откритията на учените за вредата от неоникотиноидите върху пчелите е отхвърлена от други учени.

Междувременно федералната служба по рибарството и горското стопанство се готви да забрани използването на неоникотиноидни пестициди на национално ниво от следващия януари. Агенцията е установила, че инсектицидите от този вид, които се поемат от растенията чрез корените и листата, се оказва твърде широко разпространен и може да засегне „широк спектър от нецелеви видове“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*