Google е сред топ 15 инвеститори в соларна енергия

photovoltaic-231368_640

Компанията MidAmerican Energy, собственост на небезизвестния милиардер Уорън Бъфет, е сред най-големите инвеститори в слънчеви електроцентрали, според най-нови данни от индустрията. Компанията е на второ място след NRG Energy по отношение на наличния слънчев капацитет, който притежава към края на 2014 г., разкриват данни от Wiki-Solar.

Двете компании са инвестирали заедно в 350-мегаватовата електроцентрала Agua Caliente, докато MidAmerican притежава също така и най-голямата в света действаща соларна система – 550-мегаватовата соларна електроцентрала Topaz на First Solar. Скоро фирмата ще добави и разработката Solar Star с капацитет 585MW, която е пред завършване. Сред 12-те соларни активи на NRG пък е SunPower с 250-мегаватовата California Valley.

Накратко, NRG с общо 729MW оперативен капацитет и MidWestern с общо 728.8MW доминират в списъка на производители на електроенергия и собственици на соларни електроцентрали. Те изпреварват GE с нейните 503.8MW, хонгконгската United Photovoltaics с нейните 502.1MW и Enerparc от Германия, която има 443.8MW.

Google се класира на 15 място сред фирмите с най-голямо соларно портфолио. Фирмата притежава общо четири соларни обекта с общ капацитет от 224.6MW.

Притежанието на соларни електроцентрали от комунален мащаб е доста по-разнообразно, отколкото изграждането им“, каза основателят на Wiki-Solar Филип Улф. „Ние класираме над 600 различни компании, които притежават действащи проекти, въз основа на нашата база данни, но едва около 300 фирми за инженеринг, доставка и строителство са участвали като изпълнители в изграждането на тези централи“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*