Франция гласува закон за зелените покриви

houseleek-123129_640

Франция често влиза в заглавията на изданията за еко-новини: къде с радикалните мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха в Париж, къде с емблематичен саниран жилищен блок за образец на всички програми за енергийна ефективност, а сега и с един нов закон, който със сигурност ще има огромно въздействие върху околната среда в градските центрове. Всяка нова търговска сграда във Франция трябва да отговаря на ново строително изискване: покривът й трябва да бъде поне частично покрит със зеленина или соларни инсталации.

Еколозите настояваха това правило да се въведе за всички покриви и да се изисква те да са 100% зелени, но правителството ограничи приложното поле на закона само до търговските сгради. За да направи новата регулация по-поносима за бизнеса, кабинетът реши покривите да бъдат само частично озеленявани.

Според еколозите, зелени покриви носят много ползи, включително изолиращ ефект, който помага за намаляване на нуждата от отопление през зимата и охлаждане през лятото. Освен това при валеж зелените покриви имат задържащ ефект, което намалява проблемите с оттока.

Зелени покриви увеличават биологичното разнообразие чрез поддържането на типична местна растителност, цветна растителност за пчелите и насекомите, както и място за гнездене на птиците – всичко това сред градската среда.

Тъй като все повече проучвания доказват финансовите и екологичните ползи от зелените покриви, можем да се надяваме подобен тип законодателство да става все по-популярно из повече страни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*