Калифорния използвала 265 млн. литра вода за фракинг през 2014 г.

Това, което се случва насред щата Калифорния, е толкова абсурдно, че чак е трудно за вярване. Щатът преживява най-жестоката суша от векове насам, но въпреки това петролната индустрия там е използвала близо 265 милиона литра вода в процеса на фракинг за добив нефт и газ през миналата година.

 wave-545130_640

Цифрата излезе наяве в момент, в който щатът налага все по-строги ограничения за потреблението на вода. Въпреки настояванията на природозащитниците губернаторът Джери Браун не призова за прекратяване на фракинга в щата, заявявайки, че това „не е основен консуматор на водните запаси“.

„Хидравличното разбиване използва относително малко количество вода – толкова, колкото 514 домакинства годишно“,каза Стивън Боулън, щатският надзорник на нефтено-газовата индустрия. По думите му, годишно на кладенец се използват около 378 000 литра вода.

Предишни оценки сочеха, че фракингът в Калифорния използва по около 378 милиона литра вода на година.

Хидравличното разбиване се случва тогава, когато смес от вода с множество химикали се инжектират дълбоко под земята под високо налягане, за да разбиват склаите и да освободят нефта и газа в пукнатините на скалите.

Природозащитниците твърдят, че фракингът е възможно най-неразумното използване на водата, като като се има предвид многогодишната суша. Тя се съчетава с риска тези кладенци да замърсят прясната питейна вода.

Болен обаче каза, че не всичката вода, използвана за фракинг, е прясна вода. Известна част от нея е „оперативна“ вода, която излиза на повърхността по време на добива на петрол и която не е подходяща нито за пиене, нито за земеделски нужди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*