Леонардо ди Каприо строи луксозен еко-курорт до Белиз

Носителят на множество награди актьор и непоколебим еко-активист Леонардо Ди Каприо стартира нов проект за трансформиране на малък остров край бреговете на Белиз в еко-курорт и защитена зона. Ди Каприо е купил 104-акровата зона Блекадор Кайе заедно със свой партньор преди почти 10 години. Наскоро той и нюйоркският разработчик Пол Шиала се заели да създадат луксозен курорт, който се очаква да отвори врати през 2018 г. Планът е да се направи „възстановителен остров“ – това понятие се отнася както за успокояващия ефект, който той ще има върху посетителите, така и за самия процес на възстановяване на местността.

boat-402746_640

Блекадор Кайе от години страда от прекомерния улов в региона и от бреговата ерозия. Тя е породена от свръх-добива на местните мангрови и палмови дървета.

Тъй като островът е много близо до Сан Педро, палмите от Кайе са били систематично изкоренявани, за да бъдат отнесени да украсяват хотелските зони в града. През това време пък рибарите изсичали мангровите дървета, за да опушват риба на острова, преди да заминат обратно към континента да продават стоката си.

Еко-курортът ще бъде създаден като огромна дъговидна платформа във водата, която ще има двойна роля – като защитно покритие за рибните заслони и като изкуствен риф под водата. Разработват се планове за отстраняване на инвазивните растителни видове. Земята ще бъде залесена с местни мангрови дървета. В момента се строи разсадник на острова, където ще се отглеждат и местни морски треви. Те ще бъдат засадени около острова с цел формиране на защитена зона за мантите.

Целият проект ще бъде наблюдаван от екип от учени, дизайнери и инженери. Те, заедно с ландшафтните архитекти, наети за възстановяване на острова, ще следят въздействието на курорта върху околностите на острова.

Целта Ди Каприо е да „… създаде нещо, което не само е благориятно за околната среда, но е и възстановително; витрина за това, което е възможно“. Това няма да е просто екологично място за почивка с ниско въздействие върху околната среда – планът е зоната да се подобри и да остане трайно в много по-добра форма от тази, в която е била преди започването на проекта. Със сигурност ще има смесване на екологията и луксозния начин на живот на този остров: в допълнение към вилите за гости ще има и редица частни луксозни резиденции за продажба около Кайе.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*