Орегон готви забрана за пластмасовите „перли“ в козметиката

cream-186828_640

Законотворците в Орегон обмислят законопроект за забрана на малките пластмасови топченца в козметиката. Те могат да бъдат открити във всичко от паста за зъби до ексфолианти за лице. В крайна сметка обаче тези миниатюрни топчета се озовават във водните пътища, увреждайки рибите, които ги бъркат с храна.

Някои други щати в САЩ, включително Вашингтон и Калифорния, също обмислят забрана на малките пластмасови топчета, наричани „микро-гранули“ или „микро-перли“. Илинойс пък стана първият щат, който действително ги забрани миналата година.

Става дума за оклната среда, тези частици не са биоразградими,“ заяви главният автор на законопроекта – демократът Пилузо.

Микрочастиците, които често се използват като ексфолиант за кожата, са толкова малки, че лесно се изплъзват от системите за пречистване на отпадъчни води и в крайна сметка се озвават във водните басейни, според Националната океанска и атмосферна асоциация. Такива микро-частици могат да бъдат открити лесно в реките, в езерата и дори в океана.

Тези токсини могат да се прехвърлят от пластмасата и да се концентрират в хранителната верига“, каза Анна Куминс, изпълнителен директор на 5 Gyres. …Притесненията са както за здравето на нашата морска екосистема и морските организми, така и за хората, които са на върха на хранителната верига и консумират морски дарове“.

Законопроектът в Орегон ще забрани както производството, така и продажбата на микрочастици в продуктите за лична хигиена. Интересното е, че Съветът за продукти за лични грижи – търговска асоциация, представляваща индустриите за производство на козметика и продукти за лична хигиена – подкрепя законопроекта.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*