Огромно токсично езеро в Китай е рожба на страстта ни към електрониката (видео)

Ако сте виждали хвостохранилище – дори само на снимка – и това ви се изглежда ужасно, то как ли ще ви се стори това огромно токсично езеро в Китай, кото слага „в малкия си джоб“ всички хвостохранилища по света?

toxic-lake_Baotou

Комплексът за добив на стомана и редкоземни елементи Баоганг във Вътрешна Монголия е заобиколен от огромен язовир от токсична утайка. Изглежда като сцена на пълно унищожение на околната среда от някой филм, мрачен и отчайващ сюжет за края на света. Но е съвсем реално и е плод на човешката дейност.

Комплексът за добив на стомана и редкоземни елементи Баоганг е един от основните доставчици на редки земни минерали, които се използват за направата на всякакви електронни устройства, включително смартфони, телевизори с плоски екрани, а също и ротори за ветроенергийни турбини и електрически двигатели за автомобили. Добиването на тези минерали от почвата в такива количества е довело до мащабно изчерпване на ресурсите в района. Гледката около комплекса пък е достатъчна, за да поставим под въпрос разумността на цялоточовечество.

Тим Моан от Би Би Си го описва от първа ръка:

От тук, където стоя, Комплексът за добив на стомана и редкоземни елементи Баоганг с неговия размер на цял град, обгръща хоризонта, безкрайни му охладителни кули и комини достигат до сивото, безжизнено небе. Между него и мен, протиращ се в далечината, лежи язовир, изпълнен с черна, полу-течна, токсична утайка. Десетки тръби, подредени на брега, изливат порой от гъсти, черни химически отпадъци от рафинериите, които обграждат езерото. Миризмата на сяра и ревът на тръбите разтрсва сетивата ми. Чувствам се сякаш това е Адът на земята“.

Моан посетил Баоганг заедно с група от архитекти и дизайнери, известни като „Дивизията на незнайните полета“. Тяхната цел била проследяване на потребителските стоки, достъпни по американските рафтове, за произхода им обратно чак до мястото на производството им в Китай. Китай е източник на над 95 на сто от общото предлагане на редкоземни елементи в света. Мините Баян Обо край Баоту са източникът на 70 процента от общото предлагане.

Токсичното езеро в Баоту в крайна сметка е голямо хвостохранилище, създадено чрез издигането на диги по местната река и запълване на това, което някога са били плодородни земеделски земи. За тях Моан казва, че са преобърнали представите му тотално.

След като видях с очите си отражението на добива на редкоземни елементи, вече е невъзможно да гледам на джаджите, които използвам всеки ден, по същия начин“, пише той. „Докато гледах как Apple обявява своя смарт-часовник наскоро, една мисъл ми мина през ума: някога правехме часовници с минерали, добити от Земята, и третирахме тези устройства като ценни вещи; сега използваме още по-редки минерали, но искаме да изхвърляме тези устройства ежегодно. Технологичните компании непрекъснато ни призовават да купуваме нови и нови устройства. Ала аз аз не мога да забравя, че всичко започва от подобно място като Баоту с ужасното черно токсично езеро, което се простира до хоризонта“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*