Нулево-енергиен био-хладилник охлажда храна с „гел на бъдещето“?

В един смел опит да ни накара да преосмислим повсеместния хладилник – който е преживял твърде малко съществени промени в дизайна си, откакто е изобретен – руският дизайнер Юрий Дмитриев е проектирал един симпатично изглеждащ, гелообразен хладилник на бъдещето. Неговият „био робот хладилник“ използва специално вещество, подобно на гел, което охлажда храната, поставена в него. Проектът на Дмитриев е един от 25-те финалисти в конкурса Electrolux Design Lab.

 Bio-Robot-Fridge-1

Био робот хладилник“ може да се монтира на стената – Дмитриев посочва, че може да се монтира хоризонтално, вертикално или дори на тавана. Хладилникът няма мотор или друга традиционна технология като повечето хладилници. Гелът е този, който върши цялата работа. За да използва хладилника, човек трябва просто да тикне храната в този биополимерен гел – той няма мирис и не е лепкав.

По отношение на способността на гела да охлажда Дмитриев отбелязва, че желето използва луминесценция – светлина, която се генерира при ниски температури – за запазване на храната хладна. Въпреки че това звучи супер шантаво и смешно, Дмитриев всъщност не казва повече детайли за това как работи неговият хладилник. А това е достатъчно основание за скептицизъм по въпроса дали това чудо може да стане реалност някой ден.

Bio-Robot-Fridge-2

Независимо от това обаче появата на още един проект за хладилник без мотор и движещи се части е показателна за тенденцията на преосмисляне на дизайна на един от най-използваните уреди в домовете ни. Във всички тези нови идеи присъства стремежът към нулево потребление на енергия за охлаждане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*