Китай ще строи 6 кв. км. фотоволтаична електроцентрала в космоса

Китай планира да построи слънчева електростанция в космоса, предаде агенция Синхуа. Учените са разработили проект на гигантско съоръжение, което ще се издигне на височина 36 000 км от повърхността на Земята и ще има площ 6 кв. км.

 solar_space

Това ще бъде най-голямата изкуствена конструкция, създадена от хората, в космическото пространство. Станцията ще представлява всъщност космически кораб, който се върти на геостационарна орбита и е оборудван с огромни слънчеви батерии. Събраната електроенергия ще се изпраща на Земята с помощта на лазер или микровълново излъчване.

Потенциално предимство на подобна соларна конструкция е нейната висока ефективност. Слънчевите батерии, разположени в космоса, могат да генерират десет пъти повече енергия отколкото батериите на повърхността на Земята. Ако проектът е успешен, това ще бъде сериозен пробив в енергетиката.

Според мнозина учени обаче, пред проекта стоят сериозни препятствия. Главното от тях е цената за извеждане на станцията в орбита. Конструкцията тежи около 10 000 тона, докато малка част от съвременните ракети могат да изведат в орбита товар с тегло над 100 тона.

Китай планира да построи огромната слънчева електростанция към 2020 г. Цената на проекта е около 1 трилион долара, според публикации в местната преса.

4 коментара

  1. Чудесно, ще изпращат енергия на земята. Ами американците го правят от десетилетия, интересно колко ли мегатона са изпратили досега. :))))

  2. по-вероятно енергията да се използва са създаване на електромагнитен щит и ротационно задвижване на китайска космическа станция – така ще има гравитация и малко количество радиация в обитаваната зона.

  3. Благодаря за корекцията, „докладващ колега“ 🙂

  4. Колеги, оправете си заглавието – „..6 кв. м. ФЕЦ в Космоса“ на стойност 1 трилион долара, звучи смешно….

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*