Финансовите министри са „на ход“ за справянето с изменението на климата

Повечето хора биха се съгласили, че изменението на климата е явление, с което трябва да се справим колкото се може по-скоро и по-решително. Не е толкова ясно обаче откъде ще дойдат парите, необходими за това. Евро-депутатите обсъдиха този въпроса с националните си партньори в края на март по време на заседание, свързано с подготовката за конференцията за климата, която ще се състои в Париж през декември тази година. Националните депутати се съгласиха, че сега започва тяхната работа по задачата да гарантират, че техните правителства ще са готови за конференцията в Париж.

shake-hand-369025_640

Европейският съюз винаги е бил в челните редици на борбата срещу изменението на климата“, заяви италианският член на ЕНП Джованни ла Виа. Като председател на комисията по околна среда той откри срещата, като топло посрещна членовете на 22-те национални парламента, присъстващи на заседанието.

Намирането на финансиране ще бъде основното предизвикателство за всички, смята германският представител Джо Лайнен. „Кой ще измисли откъде да се вземат стотиците милиарди евро, които ще е нужно да бъдат представени в Париж?!“ – реторично запита той.

Докато богатият свят не е готов да плати повече за справяне с изменението на климата, развиващите се страни няма да пожелаят да си поставят решително сериозни цели за намаляване на емисиите на CO2“, коментира пък холандският пратеник Гербен-Ян Гербранди.

Не друг, а министрите на финансите ще са тези, които ще имат решаващата дума по време на конференцията в Париж. Това подчерта Бас Ейкноут от холандските „Зелени“. „Тези, които ще постигнат споразумение – или ще го провалят – ще са финансистите“. Ейкноут добави, че ако развитите страни нямат готовност да допринасят с по 100 млнрд. Долара на година до 2020 г., тъй както бяха обещали, еко-дипломацията ще загине.

1 коментар

  1. Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки.

    В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите – http://www.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo

    Само с забрана на офшорките бюджетните дефицити на САЩ и ЕС от 3% стават 2-3% бюджетни излишъци тоест парите ги има но в ЕС са или некомпитентни или психопати или от всичко по-малко

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*