Обама обявява план да обучи 75 000 соларни работници

solar-installation-150403

Като част от плановете на американския президент Барак Обама за борба с изменението на климата Белият дом обяви нова програма на Министерството на енергетиката на САЩ, която има за цел да се обучат 75 000 души за работници в сектора на слънчевата енергетика до 2020 г. Много от тях ще дойдат по линия на инициатива за преквалификация на военни ветерани.

Съобщение дойде в момент, в който соларната индустрия в САЩ процъфтява. Само за периода от 2013 до 2014 са назначени нови 30 000 души работници в соларния сектор. Очаква се тази година в бранша да заработят още 36 000 соларни специалисти. Цените на соларните системи постоянно спадат и инвестициите в слънчева енергия се увеличават. Слънчевата енергия се разглежда като една най-обещаващите нисковъглеродни технологии за генериране на електроенергия, важна за намаляване на емисиите на парникови газове.

Стремежът към увеличаване на работната сила в слънчевата индустрия стъпва върху една по-ранна цел, заложена миналата година, да се обучат 50 000 соларни работници до 2020 г. с помощта на 400 общински колежа из цялата страна.

Програмата за соларните ветерани пък има за цел да обучава военнослужещи по време на прехода им от активна военна служба към частния сектор. За целта ще се набляга на умения, свързани със соалрната индустрия, включително неща като как се инсталират слънчеви панели, как се свързват соларни проекти към електрическата мрежа и как се правят слънчеви проекти така, че да отговарят на строителните норми. Обучението ще се извършва в 10 военни бази в САЩ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*