Ванкувър ще използва 100% възобновяема енергия до 2050 г.

harbor-272365_640

Ванкувър заяви намерението си до покрива всички свои енергийни нужди от възобновяеми източници до 2050-та година. Това се случва след предложение на кмета на града, което бе единодушно подкрепено от местната власт.

Така на практива Ванкувър става първият град в Канада, а и един от малкото в световен мащаб, който предприема такава важна крачка в посока загърбване на употребата на изкопаеми горива.

В изявление кметът на Ванкувър Грегор Робъртсън подкани градските служители в разумен срок да излязат с предложение за това как градът да премине към 100% чиста енергия, която да обхване всичко – транспорта, сградите и дори уличното осветление. Понастоящем едва 32% от енергийните нужди на най-големия канадски град се покриват от възобновяеми източници.

Градските власти като най-прякото ниво на управление са тези, които трябва да предприемат действия”, заяви Робъртсън преди историческия вот. „Светът не може да чака правителствата да приключат с уговорките си. Време е да поемем по пътя на елиминирането на изкопаемите горива, колкото е възможно по-скоро”, казва още той.

Градът планира да намали разходите си заради климатичните изменения и все по-екстремното време, което е струвало на метрото във Ванкувър $9.5 милиарда.

Предложението на Робъртсън призовава регионалните, провинциални и национални правителства да се застъпят за един световен ангажимент относно енергията от възобновяеми източници. „Градовете по цял свят трябва да покажат продължаващата си ръководна роля за посрещане на предизвикателствата на климатичните промени, а най-въздействащата промяна, която можем да направим, е да се насочим непоколебимо към това енергията, която използваме, да бъде на 100 процента от възобновими източници”, категоричен е Робъртсън.

Бъдещето на икономиката на Ванкувър и нейната годност ще зависят от нашата способност да се изправим и адаптираме към промените в климата, а насочването към възобновяема енергия е другият начин Ванкувър да стане най-екологичният град на планетата”.

През 2011-та Ванкувър излезе с един блестящ план да стане най-зеления град до 2020 г. Оттогава насам градът отчита развитие по посока намаляването консумацията на вода с 18%, намаляване на сметищата или изгарянето на твърди отпадъци с 12%, както и други екологични мерки.

Сан Франциско, Сидни, Стокхолм и Копенхаген имат подобни намерения относно своите източници на енергия, които до 2050 също трябва да станат 100% възобновяеми.

От: „Седма струна

Препечатването на материала е възможно с изричното цитиране на източника и активна връзка към него!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*